tirsdag 22. november 2011

Utsikter til FNs Klimatoppmøte i Durban

Arbeiderpartiets Studentlag i London har miljø og klima som en av sine hjertesaker.


Neste uke, 28. november, starter FNs klimatoppmøte i Durban, Sør-Afrika, der verdensmaktene nok en gang skal prøve å finne en løsning på klimaproblemene. Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) har en sentral rolle i forhandlingene, men alt i alt ser utsiktene dystre ut.
Møtet i Kjøbenhavn i 2009 resulterte ikke en den avtalen man hadde håpet på, tross stor optimisme i forkant og et besøk fra selveste President Obama. Fjordårets møte i Mexico fikk ikke like stor oppmersksomhet, men førte heller ikke med seg store resultater.

Kyotoavtalen utløper
Det spesielle med årets møte er at det blir det siste før Kyotoavtalen utløper i 2012. Kyotoavtalen er i dag den eneste intenasjonale klimavtalen som begrenser utslipp. Etter at USA trakk seg fra avtalen i 2001, utgjør landene som har undertegnet avtalen ikke mer enn 25 % av verdens utslipp. Dette er og blir avtalens store svakhet. De store utslippslandene må med, uten dem blir en ny avtale bortimot hensiktsløs.
Tilsammen står USA og Kina i dag for rundt to femtedeler av verdens utslipp, og deres deltakelse er derfor helt sentral om klimaproblemet skal løses. Videre har Japan, Canada og Russland gjort det klart at de ikke ønsker å forplikte seg til en ny versjon av Kyotoavtalen om ikke USA og Kina engasjerer seg. Mange U-land mener at de fremdeles burde få fritak fra forpliktende utslippsredusering, ettersom de fleste Rike land ikke hadde denne påkjenningen under utviklingen av deres økonomier. Kina bruker lignende argumentasjon og USAs innenrikspolitiske situasjon ser ikke ut til å gagne miljøet.
Kort sagt, det er litt av en utfordring som møter Erik Solheim og de andre forhandlerne 28. november.


Solheims “løsning”
Nå som forhandlingene før årets klimatoppmøte går mot slutten, har ideen om “Kyoto pluss” kommet på bordet. Erik Solheim har uttalt at dette kanskje er “den eneste mulige løsningen på en ny klimaavtale”. Ideen “Kyoto pluss” dreier seg først og fremst om en forlengelse av Kyotoavtalen, men med klare tidsfrister for land som nekter å forplikte seg.
Hvorvidt dette er en løsning og om en ny avtale i det hele tatt vil være klar ved toppmøtets slutt 16. desember gjennstår å se. Men, som vår egen Jens Stoltenberg sa etter sitt møte med Generalsekretæ Ban Ki-Moon denne måneden, det ser mørkt ut for en ny klimaavtale.
ASL ønsker uansett Miljø- og utviklingsministeren lykke til med forhandlingene og håper verdens nasjoner kommer til enighet om noe som bringer oss et par steg nærmere løsningen av klimaproblemene. Vi håper også at Norge og Arbeiderpartiet fremover vil være sterke pådrivere i arbeidet for miljøet og lavere utslipp, både i inn og utland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar