lørdag 19. november 2011

Trond Giske Diskuterer Eurokrisen med ASL

Onsdag 9. November fikk ASL møte Nærings- og Handelsminister Trond Giske da han var i London. Trond Giske ga et spennende foredrag om eurokrisen og hvordan fremtiden til EU ser ut samt hvilke implikasjoner disse utviklingene vil kunne ha for Norge.

Ettersom det var mange til stede uten bakgrunn i økonomi fikk vi først en veldig pedagogisk gjennomgang av hva som har skjedd hittil, og hvordan eurosonen har havnet i situasjonen den nå befinner seg i. Det ble interessant nok nevnt at det ikke finnes en klar utvei fra EU, slik at EU tidvis kan oppfattes som et ’burning house without an exit’. Problematikken rundt størrelsen på Italias økonomi og frykten for at Italia også skal havne i alvorige vansker ble også diskutert. Et mulig alternativ som ble nevnt var at en kjerne av EU-land går videre med en dypere integrering, samtidig som visse land trekker seg noe ut, i et slags periferi. Dette er et svært interessant poeng gitt Osbornes nylige kommentarer om at the Tobin Tax, som for tiden foreslås av Angela Merkel, vil oppfattes som en ’bullet aimed at the heart of London’.

Det ble mye engasjement blant de tilstedeværende da vi diskuterte eurokrisens implikasjoner for Norge, og Norges rolle i EU. Det ble nevnt at det er viktig for Norge at EU klarer seg, og at vi i Norge muligens har en litt for optimistisk tilnærming til vår økonomiske fremtid. Det ble nevnt at den økende innflytelsen til nye land som Kina og Brasil er i ferd med å få viktige implikasjoner for Norges konkurransedyktighet og handelmønster. Nærings- og Handelsministeren fikk mange spørsmål rund hvorvidt Norge kan konkurrere med disse nye maktene, og REC ble nevnt som et eksempel i denne sammenheng. Mange i salen var også enige om at Norge bør fokusere på kunnskap og tenkologi ettersom vi i synkende grad kan konkurrere på pris.

Det var selvfølgelig også mye interesse rundt Trond Giskes rolle som handelsminister og ASL fikk en god innføring i hvordan Norge forhandler handelsavtaler i praksis og hvilke land og regioner Norge fokuserer særlig på i lys av endringer i den global maktbalansen - for eksempel Brasil. Trod Giske nevnte hans forestående besøk til Afrika som et eksempel på hvordan Norge i økende grad diversifiserer sine handels og investeringspartnere.

Det var et flott oppmøte den 9. November og vi takker alle som kom og håper dere blir med videre på mange av våre spennende eventer fremover! Vi ønsker selvfølgelig også å takke Trond Giske for et spennende foredrag, og en interessant diskusjon. ASL har global økonomi som en hjertesak og vil følge utviklingene i eurosonen nøye fremover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar