søndag 12. juni 2011

Mot et felleseuropeisk asylsystem

1. juni la EU-kommisjonen frem et nytt forslag for et helhetlig asylsystem i Europa. Endringene i direktivet har til hensikt å gi en "hurtigere, mer rettferdig og mer effektiv behandling" til personer som søker internasjonal beskyttelse. Debatten om asylsøkere har pågått lenge og har fått en ny aktualitet etter den siste tids uro i Nord-Afrika. I Norge har også saken til Maria Amelie belyst papirløse asylsøkeres rettigheter og viktigheten av internasjonale avtaler for å sikre rettferdig behandling. Selv om et felles asylsystem ikke er en del av EØS-avtalen direkte, har Norge i stor grad valgt å knytte seg til EUs politikk på dette området.

For å forhindre såkalt "asylshopping", dikterer reglene i EU at en asylsøker skal få behandlet søknaden sin i kun ett Schengen-land. Dette er i utgangspunktet en effektiv og rettferdig regel, såfremt en har systemer for å sikre at asylsøkere vil få en likbehandling i alle europeiske land - dessverre er dette langt fra tilfelle i dag.

I sær Hellas skiller seg ut med sin svært kritikkverdige behandling av asylsøkere. Det ble derfor gjort lovstridig å returnere søkere til landet etter at Belgia i januar i år ble dømt for å bryte menneskerettighetene da de sendte en afghansk asylsøker til Hellas. Etter denne dommen har også Utlendingsnemnda i Norge stoppet tilbakesendinger til Hellas. Dette er bra, men hindrer likevel ikke Hellas i å fortsette sin uverdige praksis. Derfor er det viktig at Norge ikke kun begrenser seg til å følge internasjonale avtaler, men også går aktivt inn og legger press på greske myndigheter for å endre deres asylvesen.

Arbeidet med å innføringen av et nytt felleseuropeiske system for asylsøkere har pågått i mer enn ti år. I forbindelse med lanseringen av det nye forslaget 1. juni, uttalte Cecilia Malmström, EU-kommissær for indre anliggender, at et av hovedmålene med det nye forslaget er å sikre lik behandling i alle medlemsland. Det er nemlig ikke bare Hellas som skiller seg negativt ut - også blant andre europeiske land er det svært ulike ordninger. I praksis betyr det at å søke asyl er som et lotteri der sjansene for å få beskyttelse i altfor stor grad avhenger av hvilket land søknaden blir behandlet i. Slik burde det ikke være.

Likevel gjenstår det ennå å se hvilke praktiske konsekvenser forslaget vil få for individuelle asylsøkere i fremtiden. Nå venter nye runder med arbeid om direktivet i Europaparliamentet og Rådet. Forslaget må nemlig vedtas i begge instanser for å kunne bli iverksatt.

Les EUs pressemelding om det nye forslaget her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar