onsdag 1. juni 2011

Finansminister Sigbjørn Johnsen i London

16. mai holdt finansminister Sigbjørn Johnsen foredraget Equality, growth and sustainability – an impossible combination? på London School of Economics (LSE). Som ved Stoltenbergs besøk i 2009 benyttet finansministeren anledningen til å snakke om den norske modellen, særlig i lys av at Norge og de andre nordiske landene har klart seg relativt bra gjennom finanskrisen.

Johnsen fremhevet tre momenter som har vært viktige i å skape det velferdssamfunnet Norge er i dag.

Det første er viktigheten av tillit. Her brukte Johnsen finanskrisen som et eksempel på hvor viktig tillit er – asymmetrisk informasjon var blant de viktigste årsakene til finanskrisen (mange kjøpte produkter de ikke ante hva inneholdte). Johnsen gjorde også et poeng ut av den politiske responsens betydning for folkets tillit til systemet da han refererte til den norske bankkrisen på 1990-tallet. I skarp kontrast til hvordan mange land reddet sine banker i den nåværende finanskrisen, måtte aksjeeierne ta store tap da den norske stat gikk inn og reddet bankene for nær 20 år siden.

Det andre momentet er bærekraftig finanspolitikk. I Norge manifesterer dette seg ved handlingsregelen, som både sikrer at oljeformuen fordeles over generasjonene og sørger for stabilitet i økonomien. Dessuten vektla finansministeren at oljen ikke bare har gitt Norge et "enormt bankinnskudd" – men også teknologimiljø i verdensklasse. Dette er kunnskap og kompetanse som legger grunnlaget for at Norge fortsatt har en levedyktig industri når oljen en gang tar slutt.

Sist, men ikke minst, snakket Johnsen om sosial likhet som hovedhistorien bak den norske modellen. Skal velferdssystemet overleve er det helt nødvendig med en rettferdig distribusjon av godene. Johnsen trakk her også en lenke mellom velferdsordninger og høy produktivitet. Norge har oppnådd høy produktivitet, hevder Johnsen, gjennom å reallokere arbeidskraften til høyproduktivitetsbransjer gjennom arbeidsmarkedstiltak (i samarbeid med de sosiale partnerne) og ledighetsordninger. Dette koster mye – men fortjenesten er større i form av en mer konkurransedyktig økonomi.

Etter foredraget møtte ASL finansministeren og hans politiske rådgiver Randi Ness på en lokal pub for en uformell prat om aktuelle tema i norsk politikk. Flere nye ansikt møtte opp til ASLs siste event før sommeren, og finansministeren forklarte villig vekk om både detaljer rundt handlingsregelen, arbeidslinja og Norges rolle i internasjonale økonomiske fora.

ASL takker både besøket fra Norge og nye og gamle sympatisører for en fin kveld!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar