onsdag 18. mai 2011

Hele folket i arbeid!

Tittelen er hentet fra ukens intervju i Morgenbladet med Grete Brochmann, lederen av Velferds- og migrasjonsutvalget. Tirsdag forrige uke kom rapporten om bærekraften i den norske velferdsmodellen, men det avvises av Brochmann at dette betyr en høyredreining i regjeringens politikk.

Utvalget som ble opprettet for to år siden viser at Arbeiderpartiet tar utfordringene med sysselsetting og innvandring på alvor. Det skal ikke være slik at man taper økonomisk på å finne seg en jobb. Likevel må det finnes reelle muligheter for arbeidsløse å komme i arbeid.

Det handler om å skape ”aktivisering, kvalifisering og tilrettelegging”, sier Brochmann. Det dreier seg altså om både rettigheter og plikter. Staten må tilrettelegge for at folk uten arbeid har troverdige tilbud som kan hjelpe dem i gang. En måte dette kan gjøres på er at man trekkes i lønn om man ikke møter opp på aktiviteten. Slik fungerer det i dagens introduksjonsprogram for nye innvandrere, men Brochmann mener at denne ordningen også kan brukes i andre sammenhenger – ”forutsatt at det eksisterer et tilbud om aktivitet.”

Det er ikke her snakk om å spare penger på kort sikt, men heller å tenke langsiktig. I stedet for å kutte velferdsgodene, kan man ved å investere i mennesker stimulere til arbeid. Et eksempel er å gjøre om kontantutbetalinger til barnebidrag til gratis aktivitetstilbud som fritidstilbud og barnehageplass.

Arbeiderpartiets grunnleggende politikk handler om sysselsetting. Partiet har alltid jobbet for å få folk inn i på arbeidsmarkedet. Samfunnet er ikke tjent med å kutte statlige tilbud til de som har det verst. Dette vil kun skape større forskjeller. ”Det viktigste virkemidlet mot fattigdom er integrering gjennom lønnet arbeid”, sier Brochmann.

Rapportens anbefalninger er altså ingen høyredreining, men en realistisk Arbeiderpartipolitikk som stimulerer til arbeid samtidig som den opprettholder ordninger for de som har det vanskelig. Den ser på hva som må gjøres for å forsterke incentivet for å få folk ut i arbeid. Man kan ikke ”pålegge plikter dersom man ikke samtidig kan gi dem et tilbud som er tilrettelagt deres behov, slik at de faktisk kommer nærmere en ordinær jobb på sikt”, sier Brochmann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar