tirsdag 8. februar 2011

ASL diskuterer globalt demokrati

Søndag 30. januar hadde Arbeiderpartiets Studentlag i London (ASL) et møte med Shimri Zameret og Becky Luff fra en organisasjon som heter "Campaign for the Establishment of a United Nations Parliamentary Assembly". Organisasjonen er et nettverk som består av stortingsrepresentanter fra hele verden og uavhengige organisasjoner (NGOs) som kjemper for bedre folkelig representasjon i FN ved opprettelsen av et parlament.

Aktivistene holdt et foredrag om arbeidet til organisasjonen, og forklarte hvorfor de mener at mer demokratisk representasjon er nødvendig i internasjonale organisasjoner. Dette er fordi verden i økende grad må takle globale problemer som klimaforandringer, og slike problemstillinger kan kun løses gjennom globalt samarbeid mellom alle nasjoner. Dermed forflyttes makt gradvis fra nasjoner til internasjonale organisasjoner. Problemet er at med dette oppstår et "democratic deficit" der mange individer mister evnen til å uttrykke meninger om viktige tema som berører dem direkte fordi forhandlingsledere på internasjonalt nivå kun representerer flertallet i en nasjons befolkning. Organisasjonen vil fremme mer demokratisk representasjon og dette vil gi FN økt legitimitet på samme måte som EUs parlament bidrar til å representere politiske nyanser i EUs befolkning.

Parlamentet bør først og fremst bli opprettet som en kosultativ institusjon bestående av nasjonale og regionale stortingsrepresentanter slik at politisk mangfold i et land blir representert på internasjonalt nivå. Antall folkevalgte per land vil komme an på befolkningen, og organisasjonen mener at økonomisk eller militær makt ikke skal ha noe med antall representanter å gjøre. Aktivistene ser for seg at et UNPA vil gradvis få mer makt over FN og andre Bretton Woods organisasjoner, og vil etter hvert kunne ha delt beslutningsmakt med FNs generalforsamling.

UNPA opplever økende støtte for dette arbeidet, og interessant nok på tvers av politisk tilhørighet. Kampanjen har støtte i 125 land, og fra mer enn 600 stortingsrepresentanter, 200 professorer og 150 NGOs.

Diskusjonen på søndag var spennende med mange kritiske innspill
og spesielt kan kanskje skepsisen om hvorvidt vi faktisk nærmer oss globalt statsborgerskap fremheves. Aktivistene svarte godt på spørsmålene de fikk, og ASL takker for et spennende møte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar